Hebt u het idee dat er iets niet helemaal klopt met uw partner, ouder, of een andere naaste? Misschien merkt u dat hij of zij de laatste tijd vergeetachtige momenten ervaart, zoals het vergeten van afspraken, namen, of zelfs hoe dagelijkse huishoudelijke taken moeten worden uitgevoerd. Dit kunnen signalen zijn van dementie, een aandoening die vooral ouderen treft. In dit artikel leest u wat u kunt doen als u vermoedt dat iemand in uw omgeving dementie heeft en in Best woont.
Signalen van dementie herkennen
Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie gaat niet alleen over het vergeten van kleine dingen. Het kan ook veranderingen in gedrag en persoonlijkheid veroorzaken. Misschien merkt u dat uw naaste zich terugtrekt uit sociale activiteiten, problemen heeft met praten en begrijpen, of verward raakt over tijden en plaatsen.
Ga het gesprek aan
Zo’n gesprek kan best spannend zijn, en uw naaste kan op verschillende manieren reageren, misschien zelfs boos of defensief. Dit komt vaak voort uit angst voor onmacht. Probeer kalm en begripvol te blijven, ook als het gesprek moeilijk is. Door rustig en geduldig te blijven, creëert u een veilige omgeving voor een gezamenlijk gesprek.
Ga samen op zoek naar hulp
De ziekte dementie is een ziekte die steeds erger wordt dus is het belangrijk om op tijd professionele hulp in te schakelen. Probeer om samen met uw naaste naar de huisarts te gaan. De huisarts kan doorverwijzen voor verdere onderzoeken of behandelingen. Is dit moeilijk bespreekbaar met uw naaste neem dan zelf contact op met de huisarts en leg uw vermoeden daar neer en bekijk samen met de huisarts hoe u dit het beste kunt benaderen.
Wat als uw naaste niet naar de huisarts wil
Dwingen heeft geen zin. Probeer dus in gesprek te blijven en help uw naaste om de omgeving dementievriendelijk, vertrouwelijk en rustig te maken. Verdiep u ook in de ziekte om uw naaste beter te begrijpen. Op deze website en op de website van Alzheimer Nederland kunt u veel informatie vinden. Maar ook bij Bestwijzer kunt u vragen naar informatie.
Geef de moed niet op
Als het nu niet lukt dan lukt het misschien over een poosje wel. Natuurlijk kunt u zelf wel alvast naar de huisarts gaan om uw zorgen te bespreken en advies te vragen. Bespreek dit ook met de andere familieleden en vrienden zodat ook zij rekening kunnen houden met de omstandigheden. Ook fijn voor uzelf om uw zorgen te delen met hen.
Vermoedt u zelf beginnende dementie te hebben?
Dan geldt voor u natuurlijk ook wat hierboven beschreven staat, bespreek dit met uw naasten en vrienden, maar u kunt ook de geheugentest doen voordat u naar de huisarts gaat. Wilt u na deze test een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht.
De zorgtrajectbegeleider
Na de diagnose dementie is de zorgtrajectbeleider (casemanager) uw vaste aanspreekpunt. Uw huisarts of de geriater verwijst u door naar de zorgtrajectbegeleider.
De zorgtrajectbegeleider helpt mensen met dementie én hun mantelzorgers met uitleg over dementie, praktische adviezen en emotionele steun. De zorgtrajectbegeleider weet de weg in het doolhof van instellingen en organisaties in de regio en kan bemiddelen bij het regelen van passende zorg.