Werkwijze en structuur

De stichting  Dementie Vriendelijk Best (stichting DVB) fungeert als stuurgroep en bestaat uit enkele leden/vertegenwoordigers van de bij het platform Dementie Vriendelijk Best (DVB)  betrokken organisaties.

Het platform DVB is een samenwerkingsverband van organisaties die op een of andere wijze betrokken zijn bij mensen met dementie en hun naasten.

De stichting DVB geeft richting aan het opstellen van beleid en uitvoeren van een actieplan, vastgesteld door het platform.  De stichting bereidt zich voor op de vergaderingen van het platform  en agendeert (speer)punten waarbij besluitvorming van en door het platform nodig is.

Ten behoeve van de invulling van speerpunten kunnen werkgroepen in het leven worden geroepen die acties opstellen en uitvoeren. Alle organisaties die deelnemen aan het platform worden geacht een bijdrage te leveren aan een werkgroep. Een werkgroep wordt in beginsel getrokken door een lid van het platform.

Het platform Dementie Vriendelijk Best is een samenwerkingsverband van organisaties betrokken bij mensen met dementie en hun naasten en bestaat uit de leden:

  • Gemeente Best
  • LEV groep
  • Archipel zorggroep
  • Zuidzorg
  • Senioren Raad Best
  • KBO
  • PVGE
  • Alzheimer Brabant Zuid Oost
  • Samen dementie vriendelijk.nl
  • Ervaringsdeskundigen

Doelstelling, beleid en speerpunten

Het platform, en daarmee de stichting DVB, heeft als doelstelling:

Het bevorderen dat Best een dementievriendelijke gemeente is en blijft   Door:

  • Te stimuleren dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven participeren in hun eigen buurt/wijk in de gemeente Best, ook bij het voortschrijden van dementie
  • Te bevorderen dat burgers, informele zorg, verenigingen, professionals en publieke en private dienstverleners deskundig zijn in het signaleren van dementie en het omgaan met dementie.

Het platform heeft hiertoe in het verleden 3 speerpunten gedefinieerd;

  1. Communicatie, informatie en bewustwording
  2. Zelfredzaamheid en participatie
  3. Ondersteuning mantelzorgers en betrokkenen

Ad 1.  Communicatie, informatie en bewustwording

Het platform  zorgt ervoor dat er informatie beschikbaar en vindbaar is over dementie en het aanwezige aanbod ondersteuning en zorg. Dat inwoners, professionals, mantelzorgers en vrijwilligers zich bewust worden van de impact van dementie en dat zij signalen leren herkennen en weten op welke manier zij het beter kunnen herkennen. 

  • Communicatie: Best wil zich profileren als een ‘dementie vriendelijke gemeente’.  Het platform ziet communiceren daarbij als essentieel. Zij wijst daartoe uit haar midden een lid van het platform aan die de communicatie bevordert en bewaakt door: aanleveren van documenten over onder andere overkoepelende activiteiten, het bewaken van de onderlinge (communicatie) afstemming van de verschillende activiteiten, het beheren van de communicatie kanalen zoals een webpagina op de website www.levbest.nl, een account op www.pleinbest.nl, een facebook account, een activiteiten kalender
  • Informatie voorziening: om het onderwerp onder de aandacht te brengen en houden door: informatie (materiaal); bijhouden website Bestwijzer; flyer dementie voor inwoners, ondernemers en verenigingen; informatie en praktische tips op informatie schermen.
  • Loketfunctie sociaal domein: deskundigheidsbevordering van medewerkers in de toegang/basis sociaal domein door: trainingen receptie Bestwijzer/KCC 1e en 2e lijn; scholing WMO klantmanagers A en partijen uit de sociale basis.
  • Trainingen samenvriendelijk.nl: om zoveel mogelijk inwoners kennis te laten opdoen rondom dementie door: het aanbieden van trainingen aan ondernemers, stichtingen, verenigingen waardoor er nog meer signalering en bewustwording is; het verder ontwikkelen van trainingen met de lokale structuur Best
  • Samenwerking voortgezet onderwijs: omdat de leeftijdscategorie 14-16 jarigen de grootste kans heeft in aanraking te komen met dementie (bijbaantjes, opa/oma) door: het aanbieden van bewustwordingsactiviteiten op scholen via voorstellingen; het opnemen van het onderwerp dementie in curriculum van Kempenhorst en Heerbeeck college.

Ad 2. Zelfredzaamheid en participatie

Het platform legt de nadruk op wat mensen met dementie nog wel kunnen en creëert voor hen mogelijkheden om mee te blijven doen op basis van hun talenten en mogelijkheden opdat zij zo lang mogelijk waardevol deelnemen aan de gemeenschap.

  • Borgen vietalent:  deze activiteit minder kwetsbaar  maken waardoor deze activiteit kan blijven plaatsvinden door: plaatsing stagiaires; extra vrijwilligers.
  • Expositie: het vinden van een permanente ruimte ten behoeve van continu aandacht voor dementie en dat wat mensen nog wel kunnen door: exposeren van verkoopbare producten; podium van hetgeen mensen met o.a. dementie nog wel kunnen.
  • Structurele subsidie: aanvragen van subsidie en werven van voldoende vrijwilligers ter borging van deze activiteiten door: continueren workshop bewegen middels switch2move methode; continueren zangkoor Memories.

Ad 3. Ondersteuning mantelzorgers en betrokkenen

Het platform zorgt ervoor dat mantelzorgers van mensen met dementie passende ondersteuning krijgen, afgestemd op hun behoeften bestaande uit het opdoen van kennis en informatie, het hebben van lotgenoten contact en het daadwerkelijk ontlasten door ontnemen van zorg.

  • Informatie voorziening: voor mantelzorg door: het verzorgen van een nieuwsbrief gericht op mantelzorgers (6x per jaar)
  • Inloop activiteit voor mantelzorgers: de draaglast van mantelzorgers positief beïnvloeden door: uitwisseling en lotgenoten contact; het uitbouwen en borgen van een inloop activiteit
  • Kennis bevorderen: m.b.t. het omgaan met dementie voor mantelzorgers door: het aanbieden van trainingen voor mantelzorgers
  • Waardering mantelzorgers: naast het bestaande mantelzorg compliment door het aanbieden van trainingen, workshops en activiteiten waaraan mantelzorgers kunnen deelnemen.

Actieplan 2024 platform Dementie Vriendelijk Best

De gemeente Best heeft in samenwerking met het platform deelgenomen aan een scan gemaakt door Alzheimer Nederland.  Dit om te bepalen waar verbeterpunten zitten om te komen tot een dementie vriendelijk Best naar de criteria gesteld door Alzheimer Nederland. De volgende verbeterpunten ziet het platform als resultaat uit de scan:

  1. Ten aanzien van beleid- en planvorming: het bestaande plan in 2024 updaten door
  2. In het vigerende beleid van gemeente en platform en uitvoeringsplan een passage opnemen ten aanzien van verwarde personen met dementie.
  3. In het beleid van gemeente en platform een passage opnemen ten aanzien van mensen met een migratie achtergrond
  4. Het beleid en de uitvoering 2-jaarlijks evalueren door de deelnemende partijen binnen het Platform DVB geïnitieerd door de stichting DVB.
  5. Communicatie en voorlichting naar de gemeenschap Best: plan in 2024
  6. Het opzetten van een website met verwijzingen naar informatie van reeds bestaande en nieuwe initiatieven voor mensen met dementie en hun verzorgers
  7. Beschikbaar hebben en stellen van informatiefolders (fysiek en digitaal) die de weg wijzen voor mensen betrokken bij mensen met dementie
  8. Bezien of informatie kan worden verstrekt via de lokale bladen om minstens de bereikbaarheid van informatie over dementie te vergroten
  9. Een plan opstellen ten behoeve van het beheer van de communicatie en informatie
  10. Deskundigheidsbevordering : plan in 2024, uitvoering vanaf 2025
  11. Inventariseer de reeds gegeven trainingen inclusief de herhaalmomenten
  12. Maak een overzicht van de gewenste trainingen voor de verschillende organisaties met de herhaalmomenten
  13. Maak een uitvoeringsplan inclusief de opleiding van voldoende trainers
  14. Bezien of een training – en voorlichtingsprogramma ter versterking van signaalfunctie vanuit gesubsidieerde organisaties/verenigingen en commerciële organisaties nodig is en stel indien relevant daartoe een realisatieplan op
  15. Bezie of naast het bestaande mantelzorg compliment de mantelzorgers geholpen kunnen zijn/worden door het aanbieden van trainingen, workshops en activiteiten waaraan de mantelzorgers kunnen deelnemen en stel indien relevant daartoe een plan op
  16. Faciliteren mensen met dementie en hun mantelzorgers: plan in 2024
  17. Onderzoek de procedure van indicatiestelling op verbeterpunten  waaronder versnelling (zorgindicatie / WMO indicatie)
  18. Onderzoek mogelijk specifieke wensen  naar mogelijkheid van (deeltijd-) nachtopvang en logeer mogelijkheden
  19. Onderzoek wat vanuit het platform of stichting dementie vriendelijk Best kan worden gedaan om de belangen van mensen met dementie en hun mantelzorgers te behartigen; aan welke tafels moeten we zitten en hoe te borgen? Inbreng in woonzorgvisie en of volkshuisvestingsprogramma?